Soru benim değil. Geçen akşam Habertürk televizyonunda bir programda röportaj yapan bir muhabirin sorusu.Çarşamba akşamı Habertürk televizyonunda, Sabancı Üniversitesi'nde verdiği bir konferansta Atatürk'le ilgili olarak skandal sözler sarfettiği iddia edilen Prof.Dr.Cemil Koçak'ın, hakkındaki iddialara cevap vermesine denk düştüm. Konferansında ''Yarbay Mustafa, tarih sahnesine tamamen tesadüf eseri çıkmıştır. Onu Alman komutan Gelibolu içlerinde bir yere gözden uzak olsun diye attı. Hayatında 5-10 kişiyi bile yönetmedi. Zaten şansı yaver gitmeseydi kahve köşelerinde emekliliğini yaşayıp gidecekti.'' dediği iddiası gazetelerde yer alan Prof.Koçak, iddiaların bir dinleyicinin sözlerini yanlış yorumlamasından kaynaklandığını; daha önce verdiği sayısız konferansta, çıktığı pek çok televizyon programında Atatürk'ün gerçek bir lider olduğunu ifade ettiğini söylüyordu. Büyük ihtimalle doğrudur da söylediği. Çünkü insan kimi zaman sadece bir sözcüğü ya da uzunca bir konuşma içinden bir cümleyi dikkate alınca, anlatılanları bambaşka anlayabiliyor. Tıpkı o programda da olduğu gibi!
Program sırasında genç bir muhabirin Prof.Dr.Toktamış Ateş'le konuyla ilgili olarak yaptığı röportaj da yayınlandı. Röportaj da Toktamış Hoca, Cemil Koçak'ın iddia edilen sözleri sarfedecek bir bilim insanı olmadığının altını çizdi; hem Koçak'tan hem de Atatürk'ün askerliğinden, liderliğinden söz etti. Sözlerine tam nokyayı koymuştu ki muhabir son bir söz almak için Hocaya bir soru sordu: "Atatürk gerçek bir lider miydi?"
Dil sürçmesi olarak yorumlamaz da tabir-i caizse öküzün altında buzağı aramak isterseniz, neresinden tutsanız elinizde kalacak bir soru. Bir profesör Atatürk'ün liderliği ile ilgili olumsuz sözler sarfettiği iddialarına cevap verip kendini aklamaya çalışıyor; bir diğer profesör o hocanın bu tür sözler sarfedecek bir bilim insanı olmadığını söyleyip, bir anlamda referans oluyor ve muhabir hala ısrarla, sanki farklı bir cevap almak istermiş gibi soruyor: "Atatürk gerçek bir lider miydi?" Siz olsanız ne cevap verirsiniz?
Demek ki kullanılan sözcükler ya da cümleler bir bütün içinde değerlendirilmezse yanlış anlamalara, yanlış yorumlamalara neden olabiliyor. Gerginilikler ve polemikler de bu yüzden oluyor zaten...