9 Haziran 2012 Cumartesi

İpekyolu Enstitüsü

Amerikan Derin Devleti'nin kontrolünde olduğu iddia edilen Johns Hopkins Üniversitesi'ne bağlı Amerikan-İsveç merkezli Silkroad Enstitüsü; yani Deniz Baykal'ın istifaya zorlanacağıve CHP genel başkanlığına Kemal Kılıçdaroğlu'nun getirileceği senaryosunu olay gerçekleşmeden iki yıl önce bir rapor olarak hazırlayan İpekyolu Enstitüsü, web sitesinde kendini şöyle tanımlıyor:
Orta Asya-Kafkaslar Enstitüsü ve İpek Yolu Çalışmaları Programı ortak transatlantik araştırma ve politika merkezi. Türünün ilk merkezi ve analistler, akademisyenler, politika gözlemcileri, iş adamları ve gazetecilerden oluşan dünya çapında bir merkez. Yine siteden öğrendiğimize göre ilgili bölgeler hakkında bilgi, araştırma ve analiz için artan ihtiyacı karşılamak üzere 1996 ve 2002 yıllarında dizayn edilmiş. Enstitünün amacı ise Amerikalılar ile Avrupalıların bölge ile aktif ve çok yönlü bir angajman içine girmesi için güvenlik ve kalkınma konuları ile sosyal bilimler ve beşeri disiplinler alanında geniş ve uygulamalı araştırmaları, ciddi ve iyi bilgilendirilmiş politikaları teşvik etmek imiş. Ve bu araştırmalar çok sayıda araştırmacının katıldığı uzun süren büyük araştırmalar olduğu gibi tek bir araştırmacı tarafından yapılan kısa projeler de olabiliyormuş. Enstitünün bugüne değin yaptığı araştırmalar içinde yer alanlardan bazıları şöyle:
-Avrasya'da narkotik, suç ve güvenlik
-ABD ve Avrupa politikası
-Asya'da çatışma ve güvenlik
-Enerji ve işbirliği
-Çatışma yönetimi
-Bölgesel güvenlik
-Siyasal sistemler
-Asya bağlamında müzakere ve arabuluculuk
-Anayasal gelişmeler ve insan hakları
-Çin dış politikası
-Siyasal şiddet ve çatışma yöntemi
-Asya çevresel güvenlik konuları.
İpekyolu Enstitüsü bu araştırmalarının araştırmalarının yanı sıra çok sayıda forum ve konferans da düzenlemiş. Örneğin;
-Türk siyasetinde dinin rolü
-Türk dış politikasında yeni eğilimler
-Küresel teröre karşı Pakistan savaşı
-Gazprom'un hakimiyeti ve Hazar bölgesinin rolü Avrupa'nın enerji güvenliği
-Azerbaycan ve Avrupa
-Çin'in güvenlik stratejisi
Bu çalışmaların yanı sıra çok sayıda yayını da bulunan merkezin proje sorumluları ise sitede şu kuruluşlar olarak belirtilmiş:
-ABD Hükümeti
-İsveç Ulusal İlaç Politikası Koordinatörü
-İsveç Acil Durum Yönetim Ajansı
-İsveç Araştırma Konseyi
-Folke Bernadotte Akademisi
Çoğumuzun belki de Kemal Kılıçdaroğlu ismi ile birlikte duyduğu Orta Asya-Kafkasya Enstitüsü ve İpek Yolu Çalışmaları Programı Ortak Merkezi'nin Müdürü, Onur Öymen'in Beyaz Tv'de yayınlanan Acı Kahve programında, CHP ile ilgili raporu kendisine bırakan kişi olarak açıkladığı Svante E.Cornell. Enstitüde adı geçenlerden ikisi ise biraz daha aşina. Biri, "Gerçek İle Fantezi Arasında Türkiye'nin Ergenekon soruşturması" adlı raporun yazarı İngiliz Gazeteci Gareth Jenkins, diğeri ise enstitünün kıdemli üyesi, yönetici editörü ve Türkiye Analisti olarak tanıtılan Halil Magnus Karaveli. Karaveli'nin uzmanlık alanları ise Türkiye tarih ve siyaseti, Kıbrıs sorunu, İslam ve laiklik.
İnsan düşünmeden edemiyor: Sadece senaryo yazmak için bu kadar çok para harcanıp bu kadar büyük araştırmalar niye yapılsın ki?